Çözüm zengin içerik
Çözüm zengin içerik

Çözüm zengin içerik

Çözüm zengin içerik

Kurumların da son kullanıcıların da tercihi zengin içerikli mobil uygulamalar.

Günümüzde mobil uygulamalar hayatımızın bir parçası haline geldi. Akıllı telefonların yoğun bir biçimde kullanılması ve mobil kullanıcıların uygulamalara olan taleplerinin giderek artması ile birlikte, mobil uygulamalar da kapsam açısından her geçen gün genişlemeye başladı. Her geçen gün genişleyen uygulama pazarının dinamikleri de tüm BT alanları gibi hızla değişiyor. Kurumların beklentileri müşterilerden, müşterilerin beklentileri de teknolojik gelişmelerden etkileniyor. Uluslararası kullanımlı yüksek kullanıcı deneyimli uygulamalar, konum merkezli hizmetler, CRM uygulamalarıyla gelen cazip fırsatlar mobil uygulamalardan beklentileri artırıyor.
Akıllı telefonların yoğun bir biçimde kullanılması ve mobil kullanıcıların uygulamalara olan taleplerinin giderek artması ile birlikte, mobil uygulamaların kapsamı genişlemeye başladı.

IBM Türk Worklight Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Satış Lideri Gözde Topuz, “Alışveriş, bankacılık, sosyal ağlara erişim, acil durumlarda en yakın eczane, hastane vb. konum bilgilerine ulaşma gibi talepleri takiben uygulamalardan beklentiler arttı. Teknolojinin sürekli gelişerek bant genişliği, veri kapasitesi, güvenlik ve coğrafi konum belirleme alanlarında ilerleme kaydetti. Bu gelişmelerle kurumlar da mobil uygulamalardan daha etkili ve daha az maliyetle fayda sağlama noktasına ulaştı” diyerek şirketlerin nitelikçe zengin uygulamalar istediğini ifade etti.

Mobil uygulamalar için önceliğin zengin içerik olmasının esas nedeni, uygulama çokluğunun kullanıcıya ulaşmayı güçleştirmesi. Yani uygulama habitatındaki kalabalığın handikapı. Mağazalardaki milyonlarca uygulama içinden ihtiyacı olan uygulamaya ulaşamayan kullanıcılar kadar, kurumlar da bu kalabalıktan zarar görüyor. Birden fazla segmentte onlarca uygulama, hem kullanıcılara ulaşamıyor hem de kullanıcılar tüm ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Teknolojiden beklentisi artan kullanıcılar artık tüm çözümlerin bütünleşik olmasını istiyor. Kullanıcı arama yaptığı bir adresin linkine, iletişim bilgilerine ulaşmak, sosyal ağlara bağlanmak istiyor. Ya da müziği dinlediği uygulamada, içerikle ilgili bilgi almak hatta satın alabilmek istiyor. Üstelik bunları kolayca yapabilmek istiyor. İnnova Telco ve Mobil Çözümler Yöneticisi Tankut Yılmaz içeriğin önem kazandığını belirtirken “Kullanımı kolay, zengin ancak yormayan, basit ama kurumsal kimliği yansıtan bir uygulama, özensiz birden çok uygulamadan çok daha doğrudur” diyor.

Şirketler geliştirdikleri mobil platformun nitelik ve çeşitliliğinden önce, kurumsal hizmet ve servislere yakınlığının değerlendirilmesinin gerektiğini söyleyen Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç’a göre, uygulamanın niteliği ve son çeşitliliği sonraki sorular. Bütün BT projelerinde olduğu gibi mobil uygulama tasarlanırken de öncelik, hedefin doğru belirlenmesidir. İçeriğin ne kadar yalın ya da zengin olması gerektiği uygulamanın amacına göre farklılık gösteriyor. Kurumların mobil uygulama stratejileri, “Zengin içerik mi, çok sayıda uygulama mıdır? sorusunun yanıtı hemen tüm uzmanlar tarafından açık bir şekilde zengin içerik olarak yanıtlanıyor.

Çok sayıda uygulama kullanımı, bazı şirketlerde kafa karışıklığı yaratıp belli bir noktadan sonra uygulamaların yararlı olmadığı düşüncesini oluşturabiliyor. Anadolu Bilişim Kurumsal Uygulama Hizmetleri Direktörü Atakan Karaman “Her iş için farklı farklı uygulamalara girmeyi değil, tek bir uygulama ara yüzünden pek çok amaca uygun çözümlere sahip olma arzusundalar” diyor. Bir uygulama üzerinde birçok aksiyonu buluşturan uygulamalar, yaşam koçu gibi, sürekli ekran üzerinde kalma şansı buluyor. Geleneksel mobil sağlık hizmetlerinin yanı sıra kullanıcılara gün boyu eşlik eden beslenme uzmanları sağlayan mobil diyetle kapsamını genişleten Acıbadem Mobil Sağlık, yılın en çok indirilen 5 sağlık uygulamasından biri oldu. Acıbadem Mobil Sağlık Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay “Mobilleşme çerçevesinde nicelikten çok niteliğe, yani uygulama sayısından çok zengin içeriğin daha önemli olduğuna inanıyoruz” diyor. Aynı şekilde, Vizyon Ar-Ge Satış Müdürü Sinem Tirkeş de uygulama sayısından çok zengin uygulama içeriği kullanımının iş sürekliliği ve verimliliği ile paralel BT yapılarını sağladığını düşünüyor.
Uygulama alanında zorlu bir rekabetin olduğunu belirten Smartface CTO’su Osman Çelik kurumların uygulama sayısından daha çok uygulamaların kalitesine odaklanmaları daha önemli olduğunu söylüyor. Elbette doğru hedef kitle için geliştirilen, kurumu yansıtan zengin içerik çok önemli, ancak bu içerik kullanıcıları bunaltmamalı. Zira mobil uygulamalar için çok önemli bir unsur da kullanım kolaylığıdır. BT Kurumsal Bilgi Sistemleri Kurucusu Berkan Teksöz geliştirilen uygulamaların içerik olarak hedeflenen amaca hizmet etmesi ancak bunu gerçekleştirirken kullanıcıyı sıkmamasının önemli olduğunu vurguluyor.
Zengin içerik kadar kullanım kolaylığı da önemli
En az içerik zenginliği kadar kullanım kolaylığının da ön planda tutulması gerektiğini söyleyen Mobinex Operasyon Yönetim Müdürü Alper Cumhur Albayrak‘a göre, hayatın doğal akışında birbiri ile yakından ilgili kavramların aynı uygulama içinde yer alması kullanıcıların hayatını kolaylaştırarak yüksek katılım sağlar. Albayrak’a göre de öncelikle uygulamanın mutlaka kolay anlaşılır olması ve kullanıcılara yapılmak istenen işleme erişimi olabilecek en basit şekilde sağlaması gerek. Mobil uygulamaların da temelinde müşteri odaklı bakış açısı yatıyor. Uygulama hazırlatan şirketler de kullanıcıların tercihleri doğrultusunda, son kullanıcıların tercihleri doğrultusunda kullanımı kolay zengin içerikli uygulamaları tercih ediyor. Kurumların, ürünün ya da hizmetin, içeriği ve fonksiyonu zengin bir uygulamaya sahip olmasının çok daha önemli olduğunu söyleyen Mostphotos Türkiye Genel Müdürü Ceyhun Cingi de “Amaç, hizmetleri çok daha geniş kitlelere ulaştırmak ve kullanıcılarına kullanım kolaylığı sunmaktır” görüşünde.
Ölçsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burak Sondal, kurumsal mobil uygulamaların niceliklerinden ziyade içerik ve fonksiyon olarak barındırdıkları zenginlikle değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Sondal’a göre, uygulamalardaki kullanım kolaylığı ve sadeliğin önemi ise tüm unsurlardan önce geliyor.
Uygulama pazarında içerik zenginliği ve çeşitlilik en çok mobil oyun alanında görüyoruz. Üstelik eğitimden reklama kadar pek çok alanda mobil oyun uygulamaları kullanılabiliyor. Defne Genel Müdürü Oğuz Haliloğlu, mobil oyunlar kadar çeşitlilik ve zengin içeriği diğer mobil uygulama alanlarında henüz göremediğimizi ortaya koyuyor.
Kişiselleştirilen uygulamalar
Kullanıcının ihtiyacına tam cevap veremeyen uygulamalar, bir tür doğal seleksiyonla ekosistemden siliniyor. Nokia Türkiye Portföy ve Ürün Pazarlama Müdürü Timuçin Şentürk, Nokia’da uygulama geliştirmeden önce, ne tür bir uygulama olacağına bağlı olarak, kullanıcı analizleri yaptıklarını söylüyor. Kullanıcılar hem cihazlarını hem de uygulamalarını kişiselleştirmek ve ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak istiyor. Uygulamaların çeşit ve sayıları arttıkça kullanıcıların da kişiselleştirme beklentilerinin arttığını ifade eden Avea Mobil Bağlantı Direktörü Baran Yurdagül “Kullanıcılar uygulama dükkânlarında milyonlarca uygulama olmasına rağmen, ihtiyaçlarıyla birebir örtüşecek uygulamalardan habersiz durumdalar. Bu noktada kurumların, kullanıcıların mevcut ve öngörülen ihtiyaçlarına tam olarak cevap verecek ve kullanıcıların uygulamaları kendi ihtiyaçları doğrultusunda kişiselleştirmesine imkân verecek uygulama çözümleri sunması, mobil uygulama dünyasında daha sağlam bir yer edinmelerini sağlayacaktır” dedi.
Farklı segmentlere özel, farklılaşmış uygulamaları olan kurum ve kuruluşlar segment bazlı uygulamaları müşterilerine sunabilir. Ancak aynı amaca hizmet eden/edebilecek, bünyesinde tamamlayıcı fonksiyon bulunduran uygulamaları bölmeden, zengin bir içerikle müşteri karşısına çıkarmanın daha iyi sonuçlar doğuruyor. Türk Ekonomi Bankası Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendimüşterilerin bir uygulama üzerinden ihtiyacı olan tüm işlemleri tek bir uygulama üzerinde gerçekleştirmek istediklerini söylüyor. Mendi “TEB olarak, ana hedefi temel bankacılık işlemi gerçekleştirmek olan bireysel ve kurumsal kullanıcılara tek uygulama üzerinden, mobil bankacılık uygulamamız CEPTETEB üzerinden hizmet veriyoruz. Elbette müşterilerimiz farklı segmentlere ayrılmış durumda. TEB Pratik Borsa, TEB Çocuk, TEB Özel gibi segmentsel farklılık ihtiyaçlarından doğan uygulamalarımız mevcut. Ancak ana hedefi temel bankacılık olan müşterilerimize verdiğimiz hizmeti zengin içerikle CEPTETEB üzerinden sunuyoruz” diyor.

KoçSistem Ar-Ge ve İş Uygulamaları Danışmanlık Direktörü Ömer Özgür Çetinoğlu 

Her uygulamayı mobile taşımak verimli olmuyor

Mobil uygulamaların sayısı değil, iş ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Her iş için ayrı mobil uygulama geliştirilmesi uygulama ekosistemin karmaşık bir hal alması ve hatta iş yapılamaz hale gelmesine yol açıyor. Her türlü uygulamayı mobil platforma taşımak da başarısız sonuçlar verebilir. İş ihtiyaçlarını anlayan, bunlara yönelik çözümler üreten, zengin içeriğe ve en güncel teknolojiye sahip uygulamalar kurumların hayatlarını kolaylaştırma noktasında çok daha verimlidir.

Monitise MEA CEO’su Fatih İşbecer

Zengin içerik, uygulama kalabalığından kurtarıyor

Eskiden birçok şirket, kullanıcılarına sunmak istedikleri özellikleri bir uygulamada toplamıyor, her özellik için ayrı ayrı uygulama çıkarmayı tercih ediyordu. Bugün ise bu tercih, kurumların yapılarına ve ulaşmak istedikleri hedef kitleye göre değişiyor. Mesela eskiden olduğu gibi artık bankalar kredi hesaplama, ATM bulma gibi servisleri için farklı uygulamalar çıkarmaktansa, birçok farklı özelliği tek bir bankacılık uygulamasının içerisinde kullanıcılarına sunuyor. Bu şekilde, kullanıcılar da mobil cihazlarındaki uygulama kalabalığından kurtulmuş oluyor.

Mirsis Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Gül Düzgider

 Uygulamanın hedefi belli olmalı

Mobil uygulama aşamasında kurum, öncelikle mobil uygulamaya neden ihtiyaç duyduğunu bilmelidir.  Bu uygulama ile ulaşılmak istenilen hedefin ne olduğu belirlenmeli, uygulama üzerinden hangi hizmetlerin müşterilere sunulacağı planlanmalıdır.  Çok sayıda uygulama yerine, bu parametrelere karşılık gelen ihtiyaçlara göre tasarlanmış dolu bir içeriğe sahip uygulama, kurum adına doğru bir seçim olacaktır.